K: Pystynkö tallentamaan Suuressa koirakyselyssä toisen koirani ruokintatiedot niin, että voisin siirtää ne suoraan toiselle koiralleni, koska ne ovat aina syöneet samalla tavalla? Näin minun ei tarvitsisi täyttää koko kyselyä kahteen kertaan.

V: Valitettavasti tämä ei onnistu, sillä tällöin olisi suurena riskinä, että koiran muut tiedot, esimerkiksi sairauksista, tallentuisivat vahingossa myös toiselle koiralle, jolloin saisimme suuret määrät vääriä vastauksia. Näin ollen joudutte vastaamaan kummallekin koirallenne kyselyt alusta loppuun asti erikseen, mutta muistattehan, että jokaisen koiran kohdalla kyselyn voi tallentaa kesken vastaamisen ja jatkaa vastaamista myöhemmin sähköpostiinsa saaman linkin avulla.

K: Olen antanut koirastani veri- ja ulostenäytteet jo useampi kuukausi sitten. Miten kauan menee, että saan näytteistä jotain tuloksia?

V: Keräämme ns. suurta biopankkia kaikista keräämistämme näytteistä. Tämä tarkoittaa, että säilömme veri-, virtsa-, ja ulostenäytteitä jopa -80 asteen pakastimiin pitkiksikin ajoiksi odottamaan, että saamme suuremman määrän tiettyä näytettä tietynlaisilta koirilta kerättyä ja tämän jälkeen lähetämme tämän erän analysoitavaksi. Itse näytteiden analysointiin laboratoriossa (joka voi sijaita missä päin maailmaa tahansa) saattaa mennä useampi kuukausi. Tulokset saatuamme meidän täytyy analysoida ne ja kirjoittaa niistä julkaisu kansainväliseen lehteen. Tämä kaikki vie aikaa jopa useamman kuukauden eli kaiken kaikkiaan koko prosessiin voi mennä jopa vuosia. Pyrimme kuitenkin toimittamaan omistajille koiran perusverenkuvasta tiedon jo seuraavalla viikolla näytteenotosta, jos sellainen analyysi kuuluu sen hetkiseen näytteenottoprotokollaamme. Jo tämä antaa omistajalle tärkeää tietoa koiran perusterveydentilasta.

K: Osallistuin staffieni kanssa staffien ruokintatutkimukseen vuonna 2014. Onko kaikki tulokset jo analysoitu ja onko ne mahdollista saada omasta koirasta itselleen?

V: Kaikkia tuloksia ei ole vielä analysoitu, sillä osa niistä on hyvin kalliita, ja lisärahoitusta joudutaan jatkuvasti hakemaan. Omistajille on lähetetty omista koiristaan mm. allergiatestitulokset ja perusverenkuvat sekä veren ravintoaineprofiilit. Vielä vuoden 2015 loppupuolella odottelemme yhä esimerkiksi geenitoimintaan liittyviä tuloksia sekä valmistelemme DNA-analyysien tekoa. Valitettavasti tutkimustulosten saaminen on aikaa ja rahaa vaativaa. Kun tuloksia saadaan, niin ne tullaan lähettämään omistajille joko sitä mukaan tai useamman analyysin erissä. Kiitos kärsivällisyydestänne!