STAFFIEN ATOPIA- JA RUOKINTATUTKIMUS

Vuonna 2013 aloitettiin staffordshirenbullterriereille suunnattu kliininen ruokintatutkimus, jonka aikana atopiasta ja allergioista kärsivät staffit sekä terveet staffit söivät noin puolen vuoden ajan joko kuivamuonaa tai raakaruokaa. Tutkimuksessa koirilta kerättiin veri-, iho-, karva-, uloste-, ja virtsanäytteitä, joista analysoidaan mm. ravintoainepitoisuuksia, geenitoimintaa, metabolomista profiilia, suolistobakteereja sekä ympäristö- ja ruoka-aineallergeeneja. Tulosten toivotaan antavan lisätietoa esimerkiksi atopian ja allergioiden syntymekanismeista, taudinkuvasta, muuttuneesta geenitoiminnasta ja metaboliasta sekä ravinnon vaikutuksesta taudin oireisiin ja metaboliaan.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin perusteellisesti koirien ruokintaa pennusta nykyhetkeen, elinympäristöä, liikkumista, lääkityksiä, madotuksia, stressiä jne. Näillä tiedoilla toivotaan löydettävän atopiaan ja allergioihin mahdollisesti vaikuttavia ympäristötekijöitä.

Verinäytteitä on myös kerätty staffeilta, jotka eivät osallistuneet ruokintatutkimukseen. Otamme mielellämme yhä näytteitä minkä ikäisiltä staffeilta tahansa, jotka kärsivät iho- ja/tai suolisto-oireista sekä yli kolmevuotiailta terveiltä staffeilta.

Ruokintatutkimus päättyi vuonna 2014 ja tuloksia analysoidaan parhaillaan. Julkaistuja tuloksia löydätte täältä.

Lisätietoja
Johanna Roine, MMM, väitöskirjatutkija
johanna.roine(at)helsinki.fi