YLIOPISTOLLISEN ELÄINSAIRAALAN RUOKINTAKLINIKKA

Yliopistollisella Eläinsairaalalla Viikissä aukesi tammikuussa 2016 koirien ruokintaklinikka, joka on auki joka kuukauden viimeisenä perjantaina klo 10-15. Ruokintaklinikalle voi tulla eläinlääkärin lähetteellä tai ajan voi varata suoraan YES:n ajanvarauksesta. Eläinlääkäri on paikalla neuvontakäynnillä. Eläinlääkärin ja ruokinta-asiantuntijan yhteistyö on tärkeää, koska tietyt sairaudet ja ruokintaongelmat ovat yhteydessä toisiinsa. Tiettyjä sairauksia voidaan hoitaa ruokavalion avulla.

Neuvontakäyntiin varataan aikaa 1 h. Omistaja tuo
8 h paastolla olleen koiran vastaanotolle, jossa se punnitaan ja sen lihavuuskunto arvioidaan. Jos koira vaatii jatkotutkimuksia, siitä voidaan ottaa veri-, uloste- tai virtsanäyte.
Neuvontakäynnin aikana selvitetään ruokintaongelman taustoja ja käydään läpi asiakkaan elämäntilanteeseen sopivia hoito- ja ruokintavaihtoehtoja.

Ruokintaongelman syyn selvittäminen ja sitä seuraavan laskennallisen ruokintasuunnitelman ja ohjeiden laatiminen vaatii aikaa. Pääosa ruokinnan suunnitteluun kuluvasta työstä tapahtuu asiakkaan klinikkakäynnin jälkeen. Hoito-ohjelmat ovat erilaisia. Niiden kestoon vaikuttavat omistajan sitoutuminen ja ongelman vakavuus. Omistaja pystyy yleensä seuraamaan ohjeita itsenäisesti ja yksi neuvontakäynti riittää. Neuvoja voi kysyä myöhemmin sähköpostilla tai puhelimitse. Tarvittaessa asiakkaan kanssa sovitaan seurantakäynneistä.

Ruokintaklinikan asiantuntijatiimi koostuu kolmesta tutkijasta, jotka työskentelevät tiiviisti koirien ravitsemuksen ja hyvinvoinnin parissa:

Riitta Kempe (MMM, agronomi) on työskennellyt koirien ravitsemuksen parissa vuodesta 1996 saakka ja suorittaa jatko-opintoja kliinisen eläinlääketieteen tohtorikoulutusohjelmassa. Hän luennoi koirien ravitsemuksesta ja valmennuksesta muun muassa kotieläin- ja eläinlääketieteen opiskelijoille. Riitta on ProAgrian kustantaman Koiran ruokinta ja hoito -kirjan pääkirjoittaja.

Johanna Anturaniemi (MMT, agronomi, eläinlääketieteen yo) on valmistunut vuonna 2010 Maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi ja väitellyt helmikuussa 2018 Maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi aiheesta 'Koirien atopia, elinympäristö, ruokavalio ja ihon geenitoiminta'. Syksyllä 2017 hän aloitti myös eläinlääketieteen opinnot. Hän on erityisen kiinnostunut geenien ja ravinnon yhteisvaikutuksista koirien sairauksiin.

Noora Sjögren (Eläinlääkäri, cVMA, MMM, agronomi) on valmistunut vuonna 2008 kotieläinravitsemuksen maisteriksi ja vuonna 2014 eläinlääkäriksi. Eläinyksilölle optimaalisen ravinnon tuomat mahdollisuudet niin terveyden kuin sairauksienkin hoidossa, sisätaudit, kivun tunnistaminen ja hoito, sekä lääkinnällinen akupunktio ovat Nooran mielenkiinnon kohteina. Hän aloittelee jatko-opintoja Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa ravinnon mahdollisuuksista eläinten sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.


Yliopistollinen eläinsairaala sijaitsee Helsingissä

Käyntiosoite: Koetilantie 2, Helsinki, Viikki

Ajanvaraus: 02941 57201