Koirat tunnistavat syöpänäytteitä


Koirien hajuaisti on todettu erinomaiseksi työvälineeksi varhaisessa tautien diagnosoinnissa. Muun muuassa Ruotsissa, Saksassa, Japanissa ja USA:ssa tehdyissä tutkimuksissa on näytetty, että koirat voidaan kouluttaa erottamaan positiiviset syöpänäytteet negatiivisista hajuerottelutaitoa hyödyntäen. Vuoden 2014 lopulla solmitun yhteistyösopimuksen ansiosta on mahdollista myös Suomessa toteuttaa eri sairauksien tutkimusta koirien hajuerottelukyvyn avulla.

Hajukoiratutkimus toteutetaan Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston DOGRISK tutkimusryhmän, Yliopistollisen eläinsairaalan, HUS syöpäklinikan, Itä-Suomen yliopiston Farmasian laitoksen sekä Suomen Hajuerotteluyhdistys Wise Nosen yhteistyönä. Wise Nose kouluttaa 12 koiraa tieteen ja tutkimuksen käyttöön vuosina 2015-2018.

Tutkimuksessa selvitetään ensin, millä virhemarginaalilla erikoiskoulutetut hajutunnistekoirat löytävät ja pystyvät luotettavasti ilmaisemaan niille opetetun syöpäpositiivisen virtsanäytteen. Tämän jälkeen alkaa yhteistyö HUS syöpäklinikan kanssa, jolloin koirille opetetaan erilaisten ja eriaikavaiheiden syöpänäytteiden tunnistamista, erottamista ja ilmaisemista.

Tutkimuksen tavoitteena on sairauksien diagnosointi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja kustannustehokkaasti sekä hajumolekyylien etsiminen mahdollisen diagnostisen testin teollistamista varten.

Tutkimusasetelman validointiin etsimme tällä hetkellä lisää positiivisia virtsanäytteitä eli jos teiltä löytyy koira, jolla on maitorauhaskasvain ja jos haluatte tukea sekä koirien että ihmistensyöpätutkimusta, pyydämme teitä ottamaan yhteyttä tutkimus vastaaviin;

ELK Heidi Pikkaraiseen (050-5920807; heidi.pikkarainen@helsinki.fi) tai hajuerottelukoirien vastaavaan tutkijaan Susanna Paavilaiseen (044 504 4464; susanna.paavilainen@wisenose.fi).

Hajukoiratutkimuksen työryhmä:


Medical Detection Dog's (Englanti ja Italia), www.medicaldetectiondogs.org.uk

Tutkimuksen johtaja: ELT Anna Hielm-Björkman, Helsingin yliopisto kliinisen hevos-ja pieneläinlääketieteen osasto

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos: professori Jouko Vepsäläinen

HUS: Akatemiaprofessori Heikki Joensuu ja ylilääkäri Johanna Mattson

HUS: Helsingin Biopankki Tuomas Mirtti LT, patologian erikoislääkäri


Anna Hielm-Björkman ja Susanna Paavilainen kävivät kertomassa tutkimuksesta Ylen Aamu-TV:ssä.